Wat is een AED?

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat. Een elektrische schok kan het hartritme weer herstellen bij een hartstilstand.

Tijdens een reanimatie wordt er gesproken over een hartstilstand. Dit klopt niet helemaal. Er zijn verschillende hartritmeproblemen die er voor zorgen, dat het hart, het bloed niet meer rond kan pompen. Het gevolg hiervan is dat de volledige circulatie (bloedsomloop) weg valt en reanimatie noodzakelijk is.

Ritmeproblemen vanuit de hartkamers, ook wel ventrikels genoemd, kunnen levensbedreigend zijn. Daarnaast zijn ze ook gevoelig voor een elektrische schok.

Ritmestoornissen uit de ventrikel gaan zo snel en vaak chaotisch, waardoor resetten noodzakelijk is. Resetten wordt ook wel defibrilleren genoemd. Dit kan met behulp van een AED. Bovendien zorgt vroege defibrillatie tijdens een reanimatie, voor een verhoogde overlevingskans.

Bedienen van een AED:

Een ritmestoornis herkennen, kan niet iedereen, daar is een opleiding voor nodig. Een AED is zo ontwikkeld, dat iedereen deze kan bedienen! Vooraf een cursus volgen is aanbevolen.

Een AED bevat 2 elektroden. Deze plak elektrodes worden volgens tekening op de ontblote borst van het slachtoffer aangebracht. Wanneer deze bevestigd zijn, raakt u het slachtoffer niet meer aan. De AED gaat dan het hartritme analyseren.

Een AED helpt u door de reanimatie heen. Bovendien verteld de AED wat u moet doen. Na de analyse van het hartritme zijn er 2 opties.

  1. Een schok geven, met behulp van een schokknop
  2. Doorgaan met reanimeren

Een schokopdracht komt alleen bij een hartritme dat daar gevoelig voor is. Niet bij een hartstilstand of een slachtoffer dat bewusteloos is.

Op www.hartslagnu.nl kunt u zien waar in uw buurt AED’s hangen. Let op! Er zijn verschillende merken, waardoor er kleine verschillen zijn in de bediening.

Alles over de werking van de AED en het gebruik ervan, komen aan de orde bij de trainingen van reanimatie op locatie. De meest voorkomende AED in Wijk bij Duurstede is de Philips Heartstart. Deze AED gebruik ik in mijn trainingen.