Corona/ COVID-19

Wat is Corona?

Het coronavirus is een virus dat zich vermeerdert achter in de neus en in de keel binnen de cellen van de slijmvliezen. Dit virus geeft klachten van niezen en hoesten, waar kleine druppeltjes vrij komen. Binnen anderhalve meter kan iemand de druppeltjes inademen ook besmet worden. Dit gebeurt niet direct, de incubatietijd is 2 tot 14 dagen.

Het virus kan zich ook via handen overgedragen worden. Waardoor handen schudden niet meer is toegestaan, maar let ook op voorwerpen die een besmet persoon aanraakt, die kunnen ook voor een overdracht van het virus zorgen.

Reanimatie op straat:

De Nederlandse Reanimatie Raad heeft het advies gebracht dat er vanaf 22 juni 2020 weer mond- op mondbeademingen gegeven kunnen worden bij reanimaties.

De afgelopen maanden werd het afgeraden om mond-op mondbeademingen te geven, in verband met het coronavirus. Momenteel gaat dit nog samen in overleg met de centralist.

Wat altijd kan, zijn borstcompressies en het gebruik van een AED.

Voor meer informatie http://www.reanimatieraad.nl/coronavirus-en-reanimatie

Reanimatie onderwijs:

Vanaf 15 juni 2020 mogen reanimatie trainingen weer gegeven worden. Hiervoor is een protocol opgesteld door de Nederlandse Reanimatieraad in samenwerking met onder andere Het Oranje Kruis en het Rode Kruis.

Reanimatie trainingen zijn van cruciaal belang voor bedrijven en organisaties, zodat personeel eerste hulp kan verlenen bij incidenten. Een aantal belangrijke punten uit het protocol zijn:

  • De richtlijnen van het RIVM zijn leidend voor iedereen. (instructeur en deelnemers)
  • Het aantal deelnemers is afhankelijk van de afmetingen van de lesruimte.
  • Reinig alle leermiddelen na gebruik van een deelnemer in de training.
  • Deelnemers die in contact komen met de materialen, moeten handschoenen dragen.
  • Bij reanimatiepoppen met een longzakje, moeten deze na elke deelnemer vervangen worden.

Reanimatie op locatie zorgt ervoor dat alle punten die in het protocol staan nageleefd kunnen worden. De longzakjes en gezichtsmasker kunnen gemakkelijk verwisseld worden, waardoor er ook geen belangrijke trainingstijd verloren gaan.