Wat is reanimeren?

Reanimeren is het geven van hartmassage en mond-op-mond beademingen, aan een slachtoffer die een hart- en of ademstilstand heeft.

Waarom is reanimeren zo belangrijk?

In Nederland worden er ongeveer 300 mensen per week gereanimeerd, dat komt neer op 17.000 per jaar, dit kan iedereen overkomen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je moet handelen, want elke seconde telt. Daarnaast kan jij verschil maken, om iemands leven te redden.

Professionele hulpverleners kunnen niet binnen enkele minuten ter plaatse zijn. Door naast goede hartmassage en mond-op-mond beademingen ook een automatische externe defibrillator (AED) te gebruiken. Heeft het slachtoffer een vergrote kans op overleven.

Circulatie- of ademstilstand:

Het hart zorgt ervoor dat bloed door het lichaam wordt gepompt. Ook wel de bloedsomloop genoemd. De longen ademen zuurstof in en voorzien het bloed van zuurstof. Door de samenwerking van hart en longen, gaat er zuurstofrijk bloed naar alle organen in het lichaam.

Zonder zuurstof kan geen enkel orgaan meer functioneren. Van alle organen zijn de hersenen kwetsbaarst. Als de hersenen vier tot zes minuten geen zuurstof krijgen, raakt er een (groot) deel beschadigd. Wat normaal functioneren moeilijk maakt.

Een verstoring in de werking van hart en longen kan, een reanimatie veroorzaken. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen:

  1. Een Circulatiestilstand: Het hart wordt verstoord in het rondpompen van het bloed. Dit kan door een ritmestoornis, maar ook doordat het hart niet (goed) functioneert. Binnen 10 seconde is een slachtoffer bewusteloos.
  2. Een Ademstilstand: Er wordt geen zuurstof meer opgenomen in de longen of het zuurstof wordt niet meer opgenomen in het bloed.

Volg de volgende 6 stappen voor het benaderen van een bewusteloos slachtoffer

Allereerst kijk je of je het slachtoffer veilig kunt benaderen. Als het nodig is en het lukt, breng het slachtoffer naar een veiligere plaats.

  1. Controleer het bewustzijn
  2. Bel direct 112 (of laat iemand bellen)
  3. Controleer de ademhaling
  4. Geen normale ademhaling? Start direct met 30 borstcompressies
  5. Beadem twee keer
  6. Als de AED er is, sluit deze aan.

Geïnteresseerd om de 6 stappen in de praktijk te brengen? Schrijf je dan in! Alle 6 benoemde stappen komen tijdens een cursus aan de orde.